lb
KM: 1−2+3−4+...+(2n+1)−2n
Jak to zapisac za pomoca sumy ciągu geometrycznego
5 lis 18:32
Godzio:
Patrząc na początkowe wyrazy to wzór ogólny to:
(−1)
n − 1 * n
| an + 1 | | (−1)n * (n + 1) | |
| = |
| = |
| an | | (−1)n − 1 * n | |
| | n + 1 | | 1 | |
= (−1)1 * |
| = −(1 + |
| ) −− a to nie jest ciąg geometryczny |
| | n | | n | |
5 lis 18:36
KM: No nie, to nie wiem co z tym zrobic. Bo w ogole to mam przyklad
| | 1−2+3−4+...+(2n−1)−2n | |
lim n→∞ |
|
|
| | √n2+2 | |
i myslalam ze da sie jakos ten licznik uproscic zeby wyszedl jakis normalny wynik ...
5 lis 18:42
Godzio:
masz 2n wyrazów których łączna suma to n * (−1)
1 − 2 = −1
3 − 4 = −1
...
2n − 1 − 2n = −1
dalej próbuj sam
5 lis 18:43
KM: | | n(−1) | |
No to z tego |
| wychodzi lim n→∞ a n=−1 i tak jest w odpowiedziach !
|
| | √n2+2 | |
ale dalej nie kumam jak wyszlo to
−1
bo tam jest 1−2+3−4+... i tak dalej czyli 1−2=−1, 3−4=−1, czyli to jest (−1)+(−1)+(−1)+... to
suma bedzie jakas
minus nieskonczonosc
5 lis 18:50
Godzio:
suma będzie n * (−1) bo mamy n tych −1 więc −n poprostu prawda ?
5 lis 19:10
KM: No w sumie tak, juz zaczynam to jarzyc
5 lis 19:13