równania
długopis: Wartość k , dla której jeden z pierwiastków równania x2 +9x + k =0 jest równy −3, wynosi:
Wiem, że jest to liczba 18− po sprawdzeniu odpowiedzi, Jednak nie rozumiem tego zadania, nie
wiem jak to się oblicza.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
5 lis 18:13
Basia:
f(x)=x2+9x+k
f(−3)=0
f(−3)=(−3)2+9*(−3)+k=0
dokończ
5 lis 18:15
Kejti: pierwiastkiem jest −3 więc po podstawieniu −3 za x powinniśmy otrzymać 0.:
(−3)
2+9*(−3)+k=0
9−27+k=0
k=18
jasne?
5 lis 18:15
długopis: dziękuję bardzo! teraz jasne !
5 lis 18:18