Proszę o pomoc bądź podpowiedź
Gosia: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki
długości 9 i 4 cm. Oblicz długość tej wysokości.
5 lis 18:02
Godzio: x = 9
y =4
h = √xy = √36 = 6
5 lis 18:07
Kejti:

z podobieństwa trójkątów:
5 lis 18:08
Basia:

skorzystaj trzy razy z tw.Pitagorasa; w tr.ADC, w tr.BDC i w tr.ACB
5 lis 18:08
Basia:
to już trzy sposoby;
dokończę swój, bo nic tu nie trzeba wiedzieć, za to trzeba trochę policzyć
h2+92=a2
h2+42=b2
a2+b2=132
podstawiam do (3)
h2+81+h2+16=169
2h2=169−97
2h2=72 /:2
h2=36
h=√36=6
5 lis 18:12
Gosia: fakt....dziękuję przecież to było oczywiste a ja klapki na oczach miałam...
5 lis 18:13