równanie
Mynia 2010: proszę o pomoc− (4x2−25)2−(2x+5)2=0
(4x2−25)2−(2x+5)2=[(2x−5)(2x+5)]2−(2x+5)2=
(2x+5)2[(2x−5)2−1]=(2x+5)(2x+5)[(2x−5)(2x+5)−1]=
i dalej nie mam pojęcia
5 lis 17:56
Basia:
ależ to pokomplikowałaś !
4x2−25 = (2x)2−52 = (2x−5)(2x+5)
stąd
(4x2−25)2 = [(2x−5)(2x+5)]2=(2x−5)2(2x+5)2
i masz
(2x−5)2(2x+5)2−(2x+5)2=0
(2x+5)2*[ (2x−5)2−1 ]=0
(2x+5)2*(4x2−20x+25−1)=0
(2x+5)2(4x2−20x+24)=0
2x+5=0
lub
4x2−20x+24=0 /:4
dokończ
5 lis 18:05
Tomek.Noah: a patrz
[(2x−5)(2x+5)]
2−(2x+5)
2=0
(2x−5)
2(2x+5)
2−(2x+5)
2=0
(2x+5)
2[(2x−5)
2−1]=0
(2x+5)
2=0 v (2x−5)
2=1
| | 5 | |
x=− |
| v [2x−5=1 v 2x−5=−1] |
| | 2 | |
x=−5/2 v x=3 v x=2
5 lis 18:06
Mynia 2010: dzięki wielkie , tylko nie wiem czemu −52 nie zgadza się jak podstawiam za x
5 lis 18:26
Basia:
2x+5=0
2x=−5 /:2
x=−52
i musi się zgadzać
5 lis 18:27
Basia:
[4*(−52)2−25]−[2*(−52)+5]=
[4*254−25] − [−2*52+5]=
(25−25)−(−5+5) = 0−0=0
co się nie zgadza ?
5 lis 18:30
Mynia 2010: to widocznie kalkulator mi źle policzył. Jeszcze raz wielkie dzięki . Uratowaliście mi życie
5 lis 18:49