tekstowe
gosia: wprowadzając odpowiednie zmienne informacje zawarte w poniższym zadaniu zapisz za pomocą układu
równań i rozwiąż je. Suma dwóch liczb jest trzykrotnie większa od ich różnicy, a
pierwsza liczba jest o 4,3 większa od drugiej. wyznacz te liczby
5 lis 17:40
Marta: ∫x+y =3(x−y)
∫x=4,3 +y
∫ 4,3 + y +y = 3(4,3 + y − y)
∫x=4,3 +y
∫ 4,3 + 2y = 3*4,3
∫x=4,3 +y
∫ 2y = 8,6
∫x=4,3 +y
∫ y = 4,3
∫x=4,3 +y
∫ y = 4,3
∫x=4,3 +4,3
∫ y = 4,3
∫x=8,6
5 lis 17:46
Marta: odp Szukane liczby to 4,3 i 8,6
5 lis 17:46