Prawdopodobieństwo
Tynka: Pierwsza urna zawiera 10 kul, w tym 8 białych; druga urna zawiera 20 kul, w tym 4 białe. Z
każdej urny losowo wybrano po jednej kuli, a następnie z tych dwóch kul wybrano jedną. Znaleźć
prawdopodobieństwo tego, że wybrano kulę białą.
5 lis 16:38
Basia:
P(b,b)=810*420 = 45*15=425
P(b,c)=810*1620 = 45*45=1625
P(c,b)=210*420=15*15=125
P(c,c)=210*1620=15*45=425
przy (b,b) prawd.białej = 1
przy (b,c) i (c,b) prawd.białej = 12
przy (c,c) prawd.białej = 0
stąd
P(biała) = 1*425+12*1625+12*125+0*425
dokończ obliczenia
5 lis 17:58