saraa :
plisss pomóżcie


nie ogarniam tego zadania

:
rozwiąż nierówność wielomianową: (3x-7)4*(2x+9)<0
7 sty 17:33
Eta:
x1= 7/3 x2= - 4,5
(3x - 7)4 ≥0 zawsze dla x€R
wiec tylko
(2x +9)<0 <=> 2x < - 9 <=> x < -4,5
odp x€ (-∞, - 4,5) - 9/2 = - 4,5 --- ok?
7 sty 17:42
saraa : a dlaczego(3x-7)
4≥0.? a nie (3x-7)
4<0 nie roumiem tej części pytania
7 sty 17:58
jarek: bo podstawiając jakąkolwiek liczbę do tego wyjdzie Ci liczba dodatnia bo potęga jest
parzysta
7 sty 18:09
e: bo każda liczba podniesiona do potęgi pzrzystej jest dodatna
7 sty 18:09
saraa : już rozumiem dziękuje
7 sty 18:14