Nierówności wykładnicze
Sara: Rozwiąż nierówność wykładniczą:
(√32)x ≥ 169
5 lis 16:22
Basia:
| 16 | | 24 | | 2 | | √3 | |
| = |
| = ( |
| )4 = ( |
| )−4 |
| 9 | | (√3)4 | | √3 | | 2 | |
potrafisz dokończyć ?
5 lis 16:45
Sara: Nie mogę poradzić sobie jeszcze z tymi przykładami
32(
3√23) > (
94x−1) (x−1 jako potęga)
i
(2
3√2)
x+1 (x+1 jako potęga) ≥ (
4√4√2x−1)
5 lis 16:51
Sara: Pierwszy przykład tak
5 lis 16:55
Basia:
32*(23)1/3 > ((32)2)x−1
32*(32)−1/3> (32)2(x−1)
(32)1−13>(32)2(x−1)
(32)23>(32)2(x−1)
32>1
23>2(x−1)
dokończ
5 lis 16:57
Basia:
w ostatnim ma być
(23√2)x+1 = 4√4√2x−1 ?
5 lis 16:58
Basia:
jeżeli tak to
po lewej zastąp 3√2 przez 213
a po prawej masz (2x−1)116
5 lis 16:59
Sara: Tak, tak ma być

Dziękuję
5 lis 17:08