jaki procent liczby a stanowi liczba b
Marcin: Jaki procent liczby a stanowi liczba b ?
a) a = 140 b= 80
b) a = 320 b= 450
5 lis 16:10
Marcin: pomocy wytłumaczcie mi to

bardzo prosze
5 lis 16:16
Mela gg:7485568:
140 − 100%
80 − x%
na krzyż
x= ok 57,14% = tylko stanowi b w liczbie a
320 − 100%
450 − y%
y=140,62%
liczba b stanowi y% liczby a
jak masz problemy z majcą do pisz do mnie na gg:7485568
5 lis 16:23
Marcin: oki dx
5 lis 16:23
Marcin: top miedzi z cyną zawiera 6% cyny. Ile kilogramów miedzi należy dodać do 25 kg stopu miedzi z
cyną aby otrzymany stop zawierał 4% cyny ?
5 lis 16:31
dero2005:
zawartość miedzi w stopie − 25 kg * 94% = 23,5 kg
dodana ilość miedzi − x kg
masa stopu po dodaniu miedzi − (25 + x) kg
masa miedzi w stopie po dodatku − (23,5 + x) kg
stężenie miedzi w nowym stopie cp = 96%
cp = (23,5+x)(25+x) = 0,96 → x = 12,5 kg
5 lis 18:02