geometria analityczna
klaudia0905: Znaleźć kąt między przekątnymi równoległoboku zbudowanego n wektorach a→=[6,1,−3] b→=[−2,2,4]
5 lis 16:00
AS: Poszukaj podstawowego wzoru albo wyprowadź,podstaw dane i po strachu.
5 lis 16:24
klaudia0905: tylko, że po pierwsze w równoległoboku kiedy przetną się przekątne to są dwa różne kąty, a po
drugie trzeba tu obliczyć dł. obu przekątnych i punkt przecięcia a niestety nie wiem jak.
5 lis 16:35
Basia:
c,d przekatne
c→=a→+b→
d→=−a→+b→
oblicz współrzędne c→, d→, |c|, |d| i iloczyn skalarny z wzoru
c→od→=c1*d1+c2*d2+c3*d3
i porównaj z definicją
c→od→==|c|*|d|*cos∡(c→,d→)
z tego wyliczysz
cos∡(c→,d→)
a więc także i kąt α; drugi = 180−α
5 lis 16:52
Basia:
punktu przecięcia w tym zadaniu na pewno nie da się znaleźć
5 lis 17:07
AS:

Przyjmuję dowolny punkt zaczepienia np. O(1,1,1)
Wyznaczam współrzędne punktów A i B
dla punktu A dla punktu B
xA = 1 + ax = 1 + 6 = 7 xB = 1 + bx = 1 + (−2) = −1
yA = 1 + ay = 1 + 1 = 2 yB = 1 + by = 1 + 2 = 3
zA = 1 + az = 1 + (−3) = −2 zb = 1 + 4 = 5
Współrzędne A (7,2,−2) B(−1,3,5)
Wyznaczam wsp.punktu C
| | xA + XB | | 7 − 1 | |
xS = |
| = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie yS = 5/2 , zS = 3/2
| | xO + xC | | 1 + xC | |
xS = |
| ⇒ 3 = |
| ⇒ xC = 5 |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie yS = 4 , zS = 2
S(5,4,2)
Wsp. wektora OC = [4,3,1] , wektora AB = [−8,1,7]
Długość wektora OC =
√42 + 32 + 12 =
√26
Długość wektora AB =
√(−8)2 + 12 + 72 =
√114
cos kąta między nimi
| | |4*(−8) + 3*1 + 1*7| | | 22 | |
cosα = |
| = |
| |
| | √26*√114 | | √26*√114 | |
5 lis 20:05