Pomocy kąty
Marzena : określ gówne kątów :
a) 550
0
b) −210
0
mnie na tych lekcjach nie było i wgl tego nie rozumiem mogłby mi ktoś pomoć tzn wytłumaczyć i
rozwiązać

ja jestem dobra z innych przedmiotów
5 lis 15:38
Marzena : prosze pomożcie
5 lis 15:47
Basia:
masz zegarek ze wskazówkami ?
poważnie pytam
5 lis 15:53
Marzena: mam
5 lis 15:57
Basia:
no to nastaw do na 12:00
potem przestaw na 12:15
wskazówka minutowa zakreśliła kąt α=90
teraz znowu na 12:00
i przestaw na 2:15
wskazówka minutowa zakreśliła kąt 2*360+90=810
teraz znowu na 12:00
i przestaw na 6:10
wskazówka minutowa zakreśliła kąt 6*360+90 =2160+90 = 2250
za każdym razem jednak wskazówka minutowa znalazła się na tym samym miejscu
i dlatego miarą główną każdego z tych kątów jest 90
na tej zasadzie
550=360+190 i 190 to miara główna
1200 = 3*360+220 i miara główna to 220
dla kątów dodatnich
miara główna = reszta z dzielenia przez 360
dla ujemnych
miara główna = reszta z dzielenia przez −360
(tego nie jestem pewna, a nie mogę w tej chwili sprawdzić jak Wy to macie teraz zdefiniowane)
5 lis 16:22
Basia:
a jednak inaczej dla ujemnych
zaraz Ci opiszę
5 lis 16:24
Basia:
jeżeli zakreślisz kąt 90 zgodnie z ruchem wskazówek masz kąt −90
to samo dostaniesz jeżeli zakreślisz kąt 270 przeciwnie do ruchu wskazówek
czyli
miara główna −90 = 360−90=270
miara główna −220 = 360−220=140
miara główna −750 = −(2*360+30) = −2*360 −30 = miara główna −30 = 360−30=330
albo inny sposób
m.g. −750 = mg (3*360 −330) = 330
itd.
5 lis 16:29