logarytmy
anna: wartość wyrażenia log2116 *log√2 16 jest równa;a. −4 b.−8 c.−32 d.0
5 lis 14:55
Mela: 116 to jak 2−4
√2 to 212
16=24
log to jest log o podstawie 10
to pierwsze rozpisz na:
log2116 = x <=> 2x=116, czyli widać że x=−4
log√216 =x
log21216 = 2log2 16 = log2 162 = y <=> 2y={24}2 =28
czyli y=8
x * y = −4 * 8 = −32
odp. C
5 lis 16:00
anna: bardzo to skomplikowane
5 lis 16:07
Mela gg:7485568: rozpisz sobie
na jakim poziomie jesteś? liceum matematyka rozszerzony?
5 lis 16:24
anna: tak liceum
6 lis 21:34