zad logika
iza: 1podac przykłady warunkow ktore spelniaja tylko elementy zbiorow
[−1,7]
{trojkat rownoboczny ,kwadrat}
{1}u[2,3]
2.zbadac czy podane formy zdaniowe z kwantyfikatorami sa prawdziwe
⋁ ⋀ xy=0
x∊R x∊R
5 lis 14:37
iza:
5 lis 15:18
Basia:
[−1,7] = {x∊R: −1≤x≤7}
{n−kąty foremne, n=3,4}
| | 1 | |
{1}∪[2,3] = {x∊R dla których funkcja f(x) = |
| nie jest określona} |
| | (x−1)*√(x−2)(x−3) | |
ad.2
⋁
x∊R ⋀
y∊R xy=0
jest prawdziwa
dla x=0 i dowolnego y∊R x*y=0*y=0
5 lis 15:36
iza: czemu w 1 zad 2 przyklad tak akurat a tego 3 przykladu juz kompletnie nie kapuje dlaczego tak?
5 lis 17:28
Basia:
ad.2
bo tak mi przyszło do głowy; można wymyślić różne inne
a f(x) nie jest określona dla
x−1=0
lub
(x−2)(x−3)≤0
co daje właśnie {1}∪[2,3]
ad.3
przetłumacz to na język potoczny
Istnieje takie x∊R, że dla każdego y∊R x*y=0.
Czy to prawda?
Prawda
0*cokolwiek = 0
czyli istnieje taka liczba rzeczywista x=0, że dla każdego y∊R x*y=0
5 lis 17:35
iza: a moglabym napisac wszytskie boki rowne? w tym trojkacie z kwadratem?
no spoko ale czemu zapisalas Basiu to tak dziwnie to{1}∪[2,3]
to z kwantyfikatorem rozumialam
5 lis 18:31
iza:
5 lis 22:51
Basia:
ad.1 romb się obrazi
ad.2 to Ty tak napisałaś w treści zadania
6 lis 10:47
iza: znczy nie chodzi mi o {1}u[2,3] tylko o ten ulamek co Ty zrobilas
6 lis 13:50
Basia:
ad.2
bo tak mi przyszło do głowy;
można wymyślić różne inne a f(x) nie jest określona dla x−1=0 lub (x−2)(x−3)≤0 co daje właśnie
{1}∪[2,3]
bo funkcja nie jest określona gdy mianownik = 0 lub wyrażenie podpierwiastkowe <0
6 lis 14:40