zad logika
iza: zbiory okreslone za pomoca formy zdaniowej zapisac w prostszej postaci(przed pierwszymi 2
przykladami pisze x∊R)
x2=4
(x<3)v(x≥5)
liczba n2−n jest parzysta tutaj n∊N
n jest podzielne przez 5tu tez n∊N
x,y,z∊N ⋀x<y<z ⋀ xyz=16
5 lis 14:34
iza: 2.Dla podanych par zbiorow A B ⊂R wyznaczyc AuB AnB Ac Bc AΔB
a) A=N B={2n:n∊R}
wskazac te pary dla ktoreych A⊂B
5 lis 14:40
iza: 3.Wyznaczyc wszytskie podzbiory zbioru{o,Δ,⬡}
5 lis 14:41
iza:
5 lis 15:19
iza:
5 lis 17:29
Basia:
1. {x∊R: x2=4} = {−2,2}
2. {x∊R: x<3 ∨ x≥5} = (−∞,3)∪[5,+∞)
3. każda liczba postaci n2−n=n(n−1) jest parzysta czyli
{n∊N: n2−n parzysta}=N
4. {n∊N: n=5k gdzie k=0,1,2,....} = {0,5,10,15,.....}
5.
16=2*2*2*2
ponieważ x<y<z
muszą to być kolejno liczby 1,2,8
={1,2,8}
ad.2
nie rozumiem co to jest Ac i AΔB
ad.3
nie będę malować obrazków, zastąpię je literami a,b,c
{a,b ,c}
podzbiory:
∅
{a}, {b}, {c}
{a,b} {a,c} {b,c}
{a,b,c}
5 lis 17:43
iza: przyklady 1 2 3 4 5to na pewno formy zdaniowe a czasem nei trzeba tu uzyc kwantyfikatorow?
5 lis 18:35
iza: tak mam w zadaniu Ac a potem AΔB
5 lis 18:38
iza:
5 lis 22:52
Jack:
AC moze oznaczać przekształcenie f: C→A...
5 lis 23:05
sushi_ gg6397228:
raczej chodzi o dopełnienie zbioru
5 lis 23:09
Jack:
fakt, znalazłem takie oznaczenie.
5 lis 23:31
sushi_ gg6397228:
natomiast AΔB moze jakas róznica lub róznica symetryczna
5 lis 23:37
Basia:
w zadaniach masz formy zdaniowe
jeżeli wstawisz kwantyfikatory to już nie są formy zdaniowe tylko zdania
Przykład:
x2=0 (forma zdaniowa)
⋁x x2=0 (zdanie prawdziwe bo istnieje 0 i 02=0)
⋀x x2=0 (zdanie fałszywe bo np 12=1≠0)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
domyślam się, że tak masz w zadaniu, ale co w ten sposób oznaczacie ?
musisz poszukać w notatkach z wykładów albo w skryptach (podręcznikach), które Wam zalecono
6 lis 10:42
iza: nie robilismy tego przykladu ale podobno AΔB to roznica symetryczna a Ac nie mam pojecia
6 lis 13:53
sushi_ gg6397228:
to juz napisalem Ac −− dopełnienie Ac====A'
6 lis 15:15