Figury na płaszczyźnie
wiki: Proszę o pomoc, umiem naszkicować ten trapez na kartezjanie i obliczyć długość boków, i
uzasadnić, obliczyć obwód trapezu też, ale z b) już mam problem:(
wiki: Uzasadnij, że czworokąt o wirzchołkach A,B,C,D, gdzie A=(−3,2) B=(3,−4) C=(5,1) D=(2,4)
jest
trapezem. Oblicz:
a)Pole i obwód trapezu
b) Pole trójkąta, którego wierzchołkami są końce jednego ramienia i środek drugiego ramienia.
5 lis 13:49
Basia:
znajdź punkt E, który jest środkiem BC
PAED = 12|AD|*h1
gdzie
h1 = odległość E od pr.AD
(czyli musisz napisać równanie pr.AD)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
znajdź punkt F, który jest środkiem AD
PBFC = 12|BC|*h2
gdzie
h2 = odległość E od pr.BC
(czyli musisz napisać równanie pr.BC)
albo uzasadnij, że tego drugiego można nie liczyć, bo
PBFC=PAED
5 lis 14:01
wiki: Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
5 lis 14:55