asymptota pozioma
michał: Mam problem z obliczeniem asymptoty poziomej
x−>±
∞
po podzieleniu przez x2 wychodzi y=x a wynik powinien być y= x+1
5 lis 13:42
Basia:
to niemożliwe
| x3 | | x | | ±∞ | |
| = |
| → |
| =±∞ |
| x2−x−2 | | 1−1x−2x2 | | 1−0−0 | |
ta funkcja nie ma asymptoty poziomej
prosta y=x+1 jest asymptotą, ale
ukośną
a asymptoty ukośnej szuka się tak:
y=ax+b
(jeżeli wyjdzie 0 lub ±
∞ nie ma asymptot ukośnych)
| f(x) | | x3 | | x2 | |
| = |
| = |
| → 1 |
| x | | x(x2−x−2) | | x2−x−2 | |
b = lim
x→±∞ [ f(x)−ax ]
tutaj
| | x3 | | x3−x(x2−x−2) | |
f(x)−ax = f(x)−x = |
| −x = |
| = |
| | x2−x−2 | | x2−x−2 | |
| x3−x3+x2−2x | | 1−2x | | 1−0 | |
| = |
| → |
| =1 |
| x2−x−2 | | 1−1x−2x2 | | 1−0−0 | |
stąd
y=x+1
5 lis 13:55
nikka: ale y = x + 1 to chyba raczej asymptota ukośna ...
5 lis 13:55
michał: Dzięki wielkie
5 lis 14:10