prosze o rozwiazanie
tara: a moze takie zadanko
punkt A=(0:0) B=(2;5) C=(−3;1) sa wierzcholkami trojkata ABC oblicz jego obwod
5 lis 13:19
Mateusz: Oblicz długości boków trójkąta ze wzoru na odległość dwóch punktów od siebie i bez problemu
policzysz obwód
5 lis 13:35
tara: a jaki jest to wzor
5 lis 13:41
5 lis 14:17
tara: nie stety ale nie wiem jak mam uzyc ten wzor
5 lis 15:56
Mateusz: liczysz długosci boków trójkąta |AB| i |BC| |CA| podstawiając odpowiednio współrzędne x i y do
wzoru przypominam ze punkt ma współrzędne (x,y) czyli np długosc AB zgodnie z tym wzorem który
podałem wyniesie
|AB| =√(2−0)2+(5−0)2 = √29 i dalej liczysz podobnie długosci BC i AC i potem chcą
policzyc obwód dodajesz długosci boków trójkąta
5 lis 18:39