##: 1.nierozciagnięta gumka do włosów ma długość 9cm. ile razy dłuzsza stanie sie ta gumka,
gry nałoży sie ja na butelke o srednicy 9 cm
2. koń przebiegł 5 okrążeń po padoku na loży o długości 4m. jaka drogę pokonał teń koń?
ile okrążen powinien przebiec kon, aby dystans jaki pokona, był wiekszy niz 10 km

3.oblicz jaki promien ma koło o polu
a)16πcm2
b)10cm2
c)400m2
7 sty 17:22
jarek: 1. O. gumki=9cm
O.butelki=2π4.5=28,26
28,26/9=3,14 - tyle razy gumka będzie dłuższa po nałożeniu na butelkę
7 sty 18:00
jarek: 3. pole koła=π r(kwadrat)
a) 16π=π r2 ⇒ r2=16 ⇒ r=4
b) 10=π r2 ⇒ r2=10/π ⇒ r=√10/π
c) 400=π r2 ⇒ r2=400/π = r=20√π
7 sty 18:05
jarek: co do drugiego to nie wiem co to jest loża więc nie bardzo wiem ocb w zadaniu
7 sty 18:05
Aneczka: loza to ta gdzie koń biega w koło
7 sty 18:10
jarek: ale koń sam ma ze 2m długości to trochę bezsensu żeby loża miała 4m... może prędzej
40m...?
7 sty 18:11
Aneczka: w zadaniu jest 4m
7 sty 18:15
Aneczka: a moze spróbujesz rozwiązac to zadanie: oblicz srednice pni drzew o obwodach:
a) 50cm
b)1m
c)4m
7 sty 18:17
jarek: no dobra. tak więc skoro padok ma 4m a koń zrobił 5 okrążeń to pokonał drogę s=4*5=20m
a skoro dystans ma być większy niż 10km=10000m to musi zrobić okrążeń:
4*x=10000 /4
x=2500 okrążeń
7 sty 18:18
jarek: a) O=2π r
50=2π r /2π
r=50/2π
r≈7,96
resztę rozwiąż analogicznie wg tego
7 sty 18:21
Aneczka: dzieki
7 sty 18:22