gg
Pomocy!!: rozwiąż rówananie:
log3(5x+1) − log3(x−1) =2
5 lis 12:40
sushi_ gg6397228:
| | b | |
loga b − loga c= loga |
| |
| | c | |
2=log
3 9
5 lis 12:45
KM:
log
3(5x+1)−log
3(x−1)=log
3 9
...
5 lis 12:46
Basia:
najpierw napisz założenia (jakie liczby można logarytmować ?)
| | b | |
potem zastosuj wzór loga |
| =logab−logac |
| | c | |
i zastąp liczbę 2 jakimś logarytmem przy podstawie 3
log
3x=2 ⇔ x=.....
pisz krok po kroku, będziemy pomagać
5 lis 12:46
Basia:
a gdzie założenia ?
5 lis 12:47
KM: Liczba logarytmowana >0
5 lis 12:47
Basia:
no właśnie, czyli
5x+1>0 i x−1>0 ⇔ x>−15 i x>1 ⇔ x>1
rozwiązanie spełnia założenia, ale muszą być napisane
5 lis 12:52
Pomocy!!: już kumam dzięki :
5 lis 12:55
5 lis 13:11
Pomocy!!: Tutaj moge napisać że to jest log2x − log 4x − 15 = 102?
5 lis 13:12
nikka: najpierw dziedzina
Dr: 2x > 0 i 4x > 0 i log4x −15 ≠ 0
...
log2x = 2(log4x − 15)
...
5 lis 13:33