Trygonometria
Siostra Ewa:
Oblicz ,jeśli potrafisz ∫ cosxsinx dx
5 lis 09:51
AS: Przyjmij podstawienie sinx = t
5 lis 10:16
AS:
5 lis 10:16
sushi_ gg6397228:
lub
| | 1 | |
sin x*cos x = |
| sin2x i wtedy caleczka z sinus zostaje |
| | 2 | |
5 lis 10:22
Siostra Ewa:
u= sinx u' = cos x
v' =cos x v = sinx
∫ cosx* sinx dx = sin2x − ∫ cosx*sinx dx
2∫ cosx*sinx dx= sin2x
∫ cosx*sinx dx = 12sin2x
( 12sin2x )' = ? = 12(cosx*sinx + sinx*cosx ) =cosx*sinx
To się zgadza,dziękuję
5 lis 11:50
Basia:
można też tak jak proponuje sushi
∫sinx*cosx dx = ∫12sin2x dx = 14∫2sin2x dx = −14*cos2x+C=
−14(1−2sin2x)+C = 12sin2x+C−14 = 12sin2x+C1
druga linijka to tylko pokazanie, że nie ma sprzeczności między tymi dwoma wynikami
5 lis 11:58
AS: Rany koguta − po co per partes! ! !
J = ∫cosxsinxdx
Podstawienie: sinx = t cosxdx = dt
| | t2 | | 1 | |
J = ∫tdt = |
| = |
| sin2x + C |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 12:00
Basia:
dla zilustrowania, jak pozornie różne wyniki można uzyskać stosując różne metody
5 lis 12:04
pilne: pomocy !
Oblicz (sin x + cos x)2 , jeśli sin x * cos x = 1/2
18 mar 14:49
pilne: Oblicz (sin x + cos x)do kwadratu , jeśli sin x * cos x = 1/2
18 mar 14:50