obliczyć granice w punkcie
michał: mam obliczyć granice w punkcie
x−>4
| | x2 −x − 5 | | 17 | |
lim |
| = |
| =−∞ |
| | x2 −16 | | 0` | |
x−>4+
| | x2 −x − 5 | | 17 | |
lim |
| = |
| =+∞ |
| | x2 −16 | | 0+ | |
x−>4`
i moje pytanie: czy x2−16 z mianownika trzeba zamienic na postac (x−4)(x+4) ?
5 lis 09:07
sushi_ gg6397228:

mozna ale nie trzeba, bo nic z góry sie nie zredukuje
co to znaczy ze x−−> 4 z prawej strony, to znaczy ze liczby sa ciut wieksze od "4" wiec bedzie
[0]
+
5 lis 09:58
TOmek: Panie
Sushi sprawdziłbys moje zadania o ciągach?

Byłbym wdzięczny
5 lis 09:59
Basia:
A gdzie są te zadania TOmku ?
Podaj link
5 lis 11:16
M: x2−x−5=16−4−5=7
5 lis 12:09