prawdopodobieństwo
aniuś: rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry.oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a. A −za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek ,a za drugim liczba oczek podzielna
przez 3
b. B−suma oczek ,jakie wypadły w obu rzutach jest nie większa od a
c. C−iloczyn oczek, jakie wypadły w obu rzutach jest nie mniejsza od b .a −jest to liczba
równości liter w imieniu − Maria , b zaś to liczba w nazwisku −BOGDAN. proszę o dokładne i jak
najszybsze rozwiązanie tego zadania.błagam zróbcie to bardzo proszę .
5 lis 07:26
sushi_ gg6397228:
A nie umiesz wypisac jakie to bada pary liczb np { (2,3), (4,3)...}
5 lis 10:00
aniuś: nie umiem zrób proszę to
5 lis 10:19
sushi_ gg6397228:
wypisuj te pary liczb do zbioru A ( chyba wiesz co to sa liczby parzyste; kiczby podzielne
przez 3 to3 i 6)
czekam na Twoje propozycje
5 lis 10:21
aniuś: proszę zrób to sushi,będę ci bardzo wdzięczna
5 lis 11:12
sushi_ gg6397228:
to juz umiesz zrobic, wypisac pary liczb pierwsza jest parzysta, a druga podzielna przez 3
podalem Tobie 2 z nich, wiec wysil sie troche
5 lis 11:15
aniuś: (6,3),8,3,10,3 2,6 dobrze to jest bo dalej niewiem pomóż trochę
5 lis 11:26
nikka: na kostce masz maksymalnie 6 oczek
5 lis 11:27
Basia:
czy Ty wiesz jak wygląda kostka do gry ?
skąd 8 i 10 ?
na ściankach kostki masz: 1,2,3,4,5,6 i nic więcej
5 lis 11:29
aniuś: czyli do 6 i tyle np 6,3 to będzie dobrze
5 lis 11:29
sushi_ gg6397228:
(2,3) (4,3) (6,3) i teraz druga cyferka musi byc 6 i bedzie...
5 lis 11:30
aniuś: 6,6 to będzie koniec zadania a
5 lis 11:31
Basia:
wypisz wszystkie
(2,3) (4,3) (6,3)
i jakie jeszcze ?
5 lis 11:31
Basia:
dlaczego tylko (6,6) ?
5 lis 11:32
aniuś: czyli tak 2,3 , 4,3 , 6,3 .2,6 ,4.6 , 6,6 i to koniec tak
5 lis 11:36
sushi_ gg6397228:
teraz trzeba zapsiac prawdopodobienstwo
| | ilosc elementow w zbiorze A | |
P(A)= |
| |
| | ilosc wszystkich elementow | |
5 lis 11:38
aniuś: napisz jak to będzie niewiem chyba 3 przez 6
5 lis 11:40
sushi_ gg6397228:
masz dwa rzuty kostka wiec ile bedzie wszystkich mozliwych wynikow ( jak nie potrafisz ze
wzorkow, to wypisz ja na kartce i policz) a potem zobacz jaki to moze byc wzór
5 lis 11:41
sushi_ gg6397228: A={(2,3)

4,3) ; (6,3); (2,6); (4,6); ( 6,6 ) } −−. ilosc elementow ==6
5 lis 11:42
aniuś: pa=12przez czyli pa=2 tak ma być?
5 lis 11:59
aniuś: a jak zrobić b pokaż
5 lis 12:17
sushi_ gg6397228: ale oszukujesz
A=== 6 elemetow
wszystkie elementy= {1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 3,1
.. } ile ich jest wszystkich
Pradopodobienstwo ≤1
5 lis 12:22
sushi_ gg6397228:
(2,3)−−> to jest jedna para===jeden element
5 lis 12:25
aniuś: 26 elementów czyli 6 przez 26
5 lis 12:25
aniuś: 13 elementów jest
5 lis 12:27
aniuś: w tamtym zadaniu pa =6przez 6 czyli=1 tak ma być,proszę pomóż mi rozwiązać b i c
5 lis 12:30
sushi_ gg6397228:
a myslalem ze jest wszsytkich 36 sztuk
5 lis 12:34
sushi_ gg6397228:
b) ile liter jest w imieniu MARIA−−> 5 liter czyli suma oczek musi byc ≤5
wiec teaz wypisujemy te pary liczb
5 lis 12:35
aniuś: 1,1 ,1.2 1.3 .1.4, 2,1 ,2,2 ,2,3,2,4 ,3,1,3,2,3,3,3,4,4,1,4,2,4,3,4,4,
5 lis 12:41
sushi_ gg6397228: i teraz zliczamy te pary−−> ile ich jest
| | ilosc elementow, ktore wypisalas | |
P(B)= |
| |
| | 36 | |
5 lis 12:42
sushi_ gg6397228:
2,4−−> suma oczek 6 −−> NIE MOZE BYC
5 lis 12:43
sushi_ gg6397228:
1,1 1,2 1,3 1,4
2,1 2,2 2,3
3,1 3,2
4,1
5 lis 12:44
aniuś: czyli jak to ma być bo ja już sama pogubiłam się
5 lis 12:45
aniuś: aha bo to czyli 4,1 jest ostatnią parą bo 4+1=5
5 lis 12:47
sushi_ gg6397228:
masz miec suma oczek mniej ≤ 5
a Ty wypisalas np:
2,4 ===6
3,4 ==7
wypisalem moje, policz je i podstaw do wzoru z godziny 12.42
5 lis 12:47
Basia:
co do imienia Maria mam wątpliwości; jak to interpretować? 4 litery tam są, ale 5 znaków
5 lis 12:49
aniuś: | | 10 | | 5 | |
pb= |
| = |
| obustronnie dzieliłam przez 2 i tak ma być tak? |
| | 36 | | 18 | |
5 lis 12:51
Basia:
poza tym co to znaczy liczba równości w imieniu Maria ?
5 lis 12:53
sushi_ gg6397228:
wlasnie widze, to samo dla "b" liczba w nazwisku BOGDAN −−> nie widze zadnej liczby w tym
nazwisku
co do Marii to chyba jednak bedzie 4 ==>M, A,R, I
1,1 1,2 1,3
2,1 2,2
3,1
5 lis 12:54
Basia:
to jest tak niejednoznacznie napisane, że wahałabym się między tymi różnymi rozwiązaniami
(może jeszcze być "liczba równych (?) liter w imieniu Maria", ale dlaczego równych, a nie
jednakowych ?)
myślę, że anuś niedokładnie przepisała treść
5 lis 12:58
aniuś: a w c ma być BOGDAN= 6 liter czyli iloczyn ma być nie mniejszy niż 6.{1,6} ,{2,3 },{3,2}
| | 3 | | 1 | |
pc= |
| = |
| tak ma być no nie |
| | 36 | | 12 | |
5 lis 13:01
aniuś: w a pisze że ma być liczba równości liter w imieniu a w b równości liter w nazwisku .tak pisze
czyli dobrze zrobiłam c
5 lis 13:06
sushi_ gg6397228:
iloczyn musi byc wiekszy bądź równy 6
a Ty policzylas tylko dla 6
1,6
2,3 2,4 2,5 2,6
....
reszte wypisz sama
5 lis 13:07
aniuś: 3,2 ,3,3,3,4,3,5,3,6,4,2,4,4,4,5,4,6,5,2,5,3,5,4,5,5,5,6,6,1,6,2,6,3,6,4,6,5,6,6
5 lis 13:13
sushi_ gg6397228:
oszukujesz wypisz pary liczb tak jak ja, anie w jednej linijce ze gówno widac
1,1
1,2
| | 35 | |
1,3 wiec juz nie moze byc |
| bo znalazłem 3 pary lcizb co nie spelniaja tego |
| | 36 | |
5 lis 20:11