matma
marco: Suma n początkowych wyrazów ciągu wyraża się wzorem Sn=2n−n3,n∊N+.wyznacz n−ty wyraz tego
ciągu oraz uzasadnij z definicji ,że ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym. proszę o szybkie
rozwiązanie tego zadania.
5 lis 07:07
sushi_ gg6397228:
Sn− Sn−1=an
podstaw do wzoru po lewje stronie i dostaniasz an
an+1−an =...
5 lis 10:03
aniuś: proszę dokończ sushi
5 lis 10:33
sushi_ gg6397228:
to płeć zmienilas z Marco na Aniuś
5 lis 10:38
aniuś: to są moje dwa nicki a na imię sylwia.proszę zrób to zadanie
5 lis 10:55
aniuś: to są moje dwa nicki a na imię sylwia.proszę zrób to zadanie
5 lis 10:56
sushi_ gg6397228:
na Marco łapiesz Kobiety, a na Aniuś Facetów
5 lis 10:57
aniuś: nikogo nie łapie tylko proszę żeby mi pomogli rozwiązać te zadanie,proszę dokończ te zadanie
bardzo proszę
5 lis 11:02
sushi_ gg6397228:
Sn=2n−n3
Sn−1=2(n−1) − (n−1)3
Sn−1=2n−2 − (n3 −3n2+3n−1)
Sn−1=2n−2 − n3 +3n2−3n+1
Sn−1= −n3 +3n2 −n −1
Sn− Sn−1= 2n−n3 − [−n3 +3n2 −n −1]
Sn− Sn−1= 2n−n3 +n3 −3n2 +n +1
Sn− Sn−1= −3n2 +3n +1
an= −3n2 +3n +1
teraz wyznaczymy an+1
an+1= −3(n+1)2 +3(n+1) +1
an+1= −3(n2+2n+1) +3n+3 +1
an+1= −3n2 −6n−3 +3n+4
an+1= −3n2 −3n +1
aby byl ciag arytmetyczny an+1−an=== liczba
aa+1−an= −3n2 −3n +1 − (−3n2 +3n +1) = −3n2 −3n+1 +3n2 −3n−1 = 6n
5 lis 11:05
aniuś: dzięki
5 lis 11:08