dowodzenie
Marta: a =
√5n + 2, gdzie n jest l.Naturalną .
Czy prawdą jest, że kwadrat liczby a jest podzielny przez 2011 dla pewnej wartości n.
Czy moje rozumowanie jest dobre:
5n+2=2011*k , gdzie keN.
| 5n+2 | | 5n | | 2 | |
| = |
| + |
| =k
|
| 2011 | | 2011 | | 2011 | |
a że 2 się nie dzieli przez 2011 to to wyżej nie jest prawdą
4 lis 23:20
sushi_ gg6397228:
dobrze jest do momentu
5n+2= 2011*k
4 lis 23:25
Basia:
2 nie dzieli się również przez 3, ale 5n+2 tak dla n=5
niestety Twoje rozumowanie nie jest poprawne
4 lis 23:25
Basia:
5n+2=4022=2011*2
5n = 4020
n = 804
czyli takie n istnieje
4 lis 23:28
Marta: dziękuje za rozwiązanie (częściowe)
metodą prób i błędów mam dochodzić do tego ?
4 lis 23:32
Marta: Jak do tego dojść po matematycznemu ?
4 lis 23:43
sushi_ gg6397228:
szukasz wielokrotnosci 2011 tak aby dala w jednosci 2 lub 7
5n+2= .... 2
5n= ..... 0 dzieli sie przez 5 ok
5n+2= .... 7
5n= ..... 5 dzieli sie przez 5 ok
4 lis 23:45
Basia:
na pytanie "czy prawdą jest, że...."
odpowiedzią jest w tym wypadku
"tak" + jeden przykład (więcej nie trzeba)
bo nie pytają ile ich jest i które to, pytają czy jakaś choćby jedna istnieje
4 lis 23:57