ułamki proste
Camillo: | | x−5 | |
Zapisz w postaci ułamków prostych: |
| |
| | (x2 + 1)2 | |
Tego nie mogę rozgryźć. Proszę o szybką pomoc
4 lis 22:46
Jack:
nie wiem czy się da... ponieważ w mianowniku jest wielomian nieprzywiedlny
4 lis 22:51
pozdrawiam: | x−5 | |
| i że niby co dalej z tym? xD |
| x4+2x2+1 | |
4 lis 22:53
4 lis 22:54
Jack:
| A | | Bx+C | | 1 | |
| + |
| = |
|
|
| x | | x2+x+1 | | x(x2+x+1) | |
co dalej, to juz pewnie wiesz.
4 lis 22:56
Basia:
do całek to potrzebne ?
jeżeli tak, to:
| A(x2+x+1)+(Bx+C)*x | |
| |
| x(x2+x+1) | |
stąd
A(x
2+x+1)+(Bx+C)*x=1
(A+B)x
2+(A+C)x+A=1
A+B=0
A+C=0
A=1
stąd:
A=1, B=−1, C=−1
| 1 | | 1 | | x+1 | |
| = |
| − |
| |
| x(x2+x+1 | | x | | x2+x+1 | |
pierwszego prawie na pewno nie da się zrobić tą metodą
4 lis 23:02