karina: Mam problem z dwoma zadaniami drugiego otwarcie przyznaje zrobić nie potrafie natomiast w
pierwsze próbowałam: najpierw obliczyłam pole z którego wyszedł mi promień podstawy
stożka. Zbudowałam układ równań, ale wychodzą tak kosmiczne wyniki (typu 13,92... ) a że
potem to trzeba podnosić jeszcze do kwadratu dlatego wzbudza szereg podejrzeń. Mógłby
ktoś dopomóc z rozwiązaniem i obliczeniami?
1.Trójkąt o bokach długości 13 cm, 14 cm, 15cm, obraca sie wokół boku równego 14 cm.
Oblicz pole powierzchni całkiwotej i objętość powstałej brył.
2.Trójkąt równoramienny o obwodzie p i kącie przy wierzchołku 2α obraca się dookoła
prostej zawierającej podstawę. Oblicz objętość powstałej bryły
7 sty 17:12
karina: Help!
7 sty 19:02
Eta:
Witam! Karina!
Narysuj tę bryłę! będą to dwa stożki złaczone podstawami
czyli maja wspólny promień r ale rózne objetości bo mają rózne wysokości
tworząca mniejszego stożka ma długość k
1= 13 cm
i wysokość h
1
tworzaca drugiego stożka większego
k
2 = 15cm piszę k ,bo lepiej widać
niż " l " ( to "el" wiesz o co chodzi? bo nie wiedziałabyś co to za kreska l

widać,że k
1 +k
2 = 14 cm
obliczamy objętość bryły
V
br = V
1st + V
2st
V
br =( 1/3 )*π r
2*h
1 + (1/3)*πr
2 * h
2
V
br= (1/3)πr
2( h
1 +h
2) = (1/3)π r
2 * 14 ( wiesz dlaczego * 14
aby obliczy ć V potrzebne jest tylko r
Zaraz Ci dokończę! bo muszę na parę minut opuścić forum
( mam gościa) ok?
Puszczam to co napisałam, bo sobie przez ten czs przejrzysz
a może i dokończysz bo to już proste! ale jak nie to napisz
dokończę
7 sty 19:31
karina: ok ogarniam to co napisałaś bo to się różni od mojej wersji
7 sty 19:38
Eta:
Jestem! Gość juz poszedł
7 sty 19:40
karina: chyba nie widze tego co widzisz ty ... jak k1 = 13 a k2 = 15 to jak to do siebie dodam
to za Chiny nie będzie 14 a napisałaś że k1+k2=14
7 sty 19:48
Eta:
Nie mogłas obliczyc promienia z pow. bocznych! ,bo one są rózne ok?
teraz tak!
zjednej strony (myślę,że sie połapiesz! borysunku niestety Ci nie narysuję

I
/ I \
13 / I \ 15
/ I \
/ rI \
/.h
2...I.h
1.. \
\ I /
\ rI /
\ I /
.. \ I /
I /
Ładny ?

więc tak z tw. Pitagorasa
r
/sup>2= 225 - (14 - h
2)
2 z drugiej str. r
2 = 169 - (14 -h
1)
2
po porównaniu obydwu str. otrzymamy i podniesieniu do kwadratu
i po redukcji ( dasz radę ! napisze tylko co powinno wyjść
h
22 - h
12= 56
rozkładamy na czynniki ( h
1 + h
2) ( h
1 - h
2)=56
wiemy ,że h
1 +h
2 = 14 czyli
(h
1 - h
2) = 56/14 = 4
teraz już tylko obliczyć h
1 = 4 - h
2 podstawić do
h
1 +h
2 = 14 otrzymasz ,że h
1 =9 h
2 = 5
to r
2 = 225 -( 14 -5)
2 to r
2= 225 - 81 = 144
to r = 12 cm
dalej juz dasz radę V-- już Ci napisałm tylko podstaw r
2
pole = πrk
1 + πr k
2 dokończysz!?
Uffffffffffffffffffffffffffffffffff
7 sty 20:04
Eta:
Ale nie k dodajemy ! tylko h1 + h2 = 14 ok?
7 sty 20:05
Eta: Noo fakt! miałam na myśli na 100% h
1 +h
2
literówka! przeoczyłam

7 sty 20:06
karina: ok teraz wiem

tylko tu sie litrówka wkradła możesz napisać jescze raz ten wers
'r</sup>2= 225'?
Rysunek prześlczny piękniejszy od mojego. Miejmy nadzieje że uda mi się dokończyć

dzięki wielkie!
7 sty 20:14
karina: czyli to k to na rysunku h?
7 sty 20:15
karina: nie mam odniesienia na rysunku i sie troche mieszam
7 sty 20:16
Eta:
Nie! k to tworzące stożka k1= 13 k2= 15
natomiast h1 + h2 = 14
No przecież Ci pieknie wyrysowałam
7 sty 20:27
Eta:
Na rys. Ci zaznaczyłam h
1 i h
2
a 13 i 15 napisałam ,że to
1 i k
2
Przyjdź do mnie do domu to Ci objaśnię



Dasz radę ! to juz proste!
7 sty 20:30
karina: aaa tworzące ... ok czyl l zazwyczaj jak pisałaś ok
7 sty 20:47
Eta:
Tworzące zwykle oznaczamy przez literkę l
ale widzisz sama jaka niewidoczna jak używa sie klawiatury
dlatego napisałam Ci k
7 sty 20:53
japaula: kwadrat o boku a=2 obraca się wokół jednego z boków. oblicz objętość powstałej bryły
7 kwi 17:54
japaula: proszę o pomoc mam jutro egzamin a nie potrafie matmy
7 kwi 17:56
dero2005:

a = 14
b = 13
c = 15
liczę pole trójkąta abc
S =
√p(p−a)(p−b)(p−c) = 84
P
c = πr(b+c) = 324π
7 kwi 18:36
dero2005:

a = 2
V = πa
2*a = πa
3 = 8π
7 kwi 18:39