trapez
roxi: Witam

Ma ktoś pomysł na takie zadanko: Długość odcinka AB= 2
√10, punkt C(4,5). Jak
| | 1 | |
obliczyć punkt D, wiedząc że |DC|= |
| |AB|  |
| | 2 | |
4 lis 21:34
Godzio: za mało danych musisz mieć coś jeszcze
4 lis 21:35
roxi: AB i CD sa podstawami trapezu
4 lis 21:39
jar0: Czyli są równoległe. Mają ten sam współczynnik kierunkowy prostej, może by coś z tym
zakombinować?
4 lis 21:41
Godzio:
Jak już powiedziałeś że są podstawami trapezu to daj całą treść bo inaczej nic się nie da
zrobić póki co
4 lis 21:43
roxi: Punkty A, B, C, gdzie A(2,1), B(8,5), C(4,5), są kolejnymi wierzchołkami trapezu ABCD o
| | 1 | |
podstawach AB i CD. Wiedząc, że |DC|= |
| |AB|, oblicz współrzedne punktu D |
| | 2 | |
4 lis 21:47
Godzio: I teraz ok

Wyznacz równanie prostej y
AB, następnie prostej równoległej do y
AB przechodzącej przez C
i później wiedząc że przez D przechodzi ta prosta podstaw za y równanie tej prostej
10 = (4 − x)
2 + (5 − y)
2 y = ... podstawiasz i wyliczasz x
4 lis 21:49
roxi: | | 2 | | 1 | | 2 | | 23 | |
Na razie mam to: yAB= |
| x − |
| , prosta przechodząca przez C: y= |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
4 lis 21:55
Godzio:
Ok, teraz podstaw pod to co Ci napisałem i powinno wyjść
4 lis 21:56
roxi: Nie rozumiem skąd się to wzieło: 10 = (4 − x)2 + (5 − y)2
4 lis 21:56
4 lis 21:57
4 lis 22:01
roxi: | | 1 | |
a ta |
| tak po prostu zniknęła  |
| | 2 | |
4 lis 22:06
Godzio:
|AB| = 2
√10
| 1 | |
| |AB| = √10 |
| 2 | |
4 lis 22:08
roxi: | | 2 | | 23 | |
Za nic nie chce mi wyjść− podstawiam 10 = (4 − x)2 + (5 − |
| x + |
| )2 dochodzę do |
| | 3 | | 3 | |
równania kwadratowego i
√Δ nie jest l. całkowita....
4 lis 22:17
Godzio:
Źle wyliczyłeś równanie prostej, ona ma postać:
4 lis 22:21
Godzio: ehhh ale ja tu widzę że kolejny błąd, opierałem się na twoich rachunkach
|AB| =
√62 + 42 =
√36 + 16 =
√52 = 2
√13
| | 8 | | 2 | |
13 = (4 − x)2 + ( |
| − |
| x)2 |
| | 3 | | 3 | |
Teraz Ci ładnie wyjdzie
x = 1 lub x = 7
4 lis 22:30