udowodnij indukcja mat II
Niki: udowodnij korzystając z indukcji matematycznej
10|22n−6 dla n≥2
4 lis 21:27
Basia:
1.
n=2
222−6 = 24−6=16−6=10=10*1
2.
Z: 22k = 10*p p∊C
T: 22k+1=10*r r∊C
d−d:
22k+1 = 22k*2 = (22k)2 = (10*p)2 = 10*p*10*p = 100p2 = 10*(10p2) = 10*r
gdzie r=10p2∊C
c.b.d.o.
4 lis 21:44
Godzio:
A czemu ta 6 zniknęła

?
4 lis 21:46
Basia:
bo muszę kupić nowe okulary, popraw Godziu
4 lis 21:49
Godzio: już próbowałem właśnie i nie chce mi wyjść ten dowód
4 lis 21:50
Basia: no to zaraz napiszę
4 lis 21:50
Basia:
Z: 22k−6 = 10*p p∊C ⇔ 22k = 10*p+6 p∊C
T: 22k+1−6 = 10*r r∊C
d−d:
22k+1−6 = 22k*2−6 = (22k)2−6 =
(10p+6)2−6 =
100p2+120p+36−6 =
100p2+120p+30 = 10(10p2+12p+3)
czyli
r=10p2+12p+3∊C
c.b.d.o.
4 lis 21:54
Godzio:
A to tak trzeba było

wbije se do głowy że tak też można
4 lis 21:55
Basia:
oczywiście, że można
masz prawo korzystać z wszystkiego co jest równoważne z założeniem
a także z wszystkiego co wynika z założenia
4 lis 21:58