matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
jakiś kretyn:
Co zrobić z tym badziewiem:
2
lim n→∞ n sin
n
Ma wyjść 2 z góry dzięki
4 lis 20:58
Basia:
sin
2
n
n*sin
2
n
= 2*
2
n
4 lis 21:01
jakiś kretyn:
A czemu tak?
4 lis 21:08
Basia:
n→+
∞
⇒
2
n
→0
sinx
lim
x→0
=1
x
czyli
sin
2
n
lim
n→+
∞
=
2
n
sin
2
n
lim
2
n
→0
=1
2
n
dlatego
4 lis 21:12
jakiś kretyn:
No ale w odpowiedziach jest 2
4 lis 21:18
Basia:
rany boskie, popatrz co masz w pierwszym wpisie
sin
2
n
2*
2
n
podstawić 1 w odpowiednie miejsce już chyba potrafisz
4 lis 21:36