Parametr- wielomiany
czad__: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Dla jakich wartości parametru a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)
W(x)=x4−3x3+3x2−ax+2, P(x)=x2−3x+b
Wyszło mi, że reszta po podzieleniu wynosi:x2+3−b, porównuję do 0 po wyciągnięciu przed
nawias, tj: R(x)=x(9−a+3b)−3b+2+b2 dalej nie wiem jak policzyć a i b, bo wychodzi zły wynik.
; (
4 lis 20:57
czad__: Czy ktoś wie? proszę o pomoc
4 lis 21:08
Basia:
reszta musi być niższego stopnia niż dzielnik
nie może więc to być x
2+3−b
x
2+(3−b) to wynik dzielenia
natomiast
R(x)=(9−3b−a)x+(2−3b+b
2)
x
4−3x
3+3x
2−ax+2 : (x
2−3x+b) = x
2 +(3−b)
−x
4+3x
3−bx
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(3−b)x
2 −ax +2
−(3−b)x
2+3(3−b)x −b(3−b)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(9−3b−a)x+(2−3b+b
2)
stąd:
b
2−3b+2=0
9−3b−a=0
b
2−3b+2=0
Δ=9−8=1
| | 3−1 | |
b1= |
| =1 ⇒ 9−3*1−a=0 6−a=0 a1=6 |
| | 2 | |
| | 3+1 | |
b2= |
| =2 ⇒ 9−3*2−a=0 3−a=0 a1=3 |
| | 2 | |
odp:
a=6 i b=1
lub
a=3 i b=2
5 lis 00:47
czad__: Dziękuję bardzo za pomoc pozdrawiam
5 lis 07:38