macierz
żaba: wyznaczyć rzędy nastepujących macierzy,wykonując przekształcenia elementarne na tych
macierzach:
1 4 1 3 0 2 0 1 5 3 1
A= 0 2 0 B= 0 1 3 1 2 7 2 0
2 0 1 3 1 5 1 C= 1 8 7 2
1 1 −5 3
2 1 −6 1
4 lis 20:56
żaba: pomoze mi ktos prosze
4 lis 21:13
Basia:
A wiersze i kolumny są liniowo niezależne, czyli rząd=3
B odejmij k2 od k4
C zdaje mi się, że wszystkie wiersze i kolumny są liniowo niezależne
najłatwiej to sprawdzić wykonując operacje:
od w2 odejmij 2*w1
od w3 odejmij w1
od w4 odejmij w1
od w5 odejmij 2*w1
potem już powinno być widać
4 lis 21:21
żaba: jak mogę rozumieć A
4 lis 21:51
Basia:
a wiesz co to znaczy "liniowo niezależne" ?
4 lis 21:55
żaba: no niezbyt chyba ze nei zależa od siebie nie maja nic wspolnego
4 lis 22:02
Basia:
kolumny (wiersze) macierzy są liniowo niezależne ⇔ wyznacznik ≠ 0
detA = 1*2*1+4*0*2+1*0*0−1*2*2−0*0*1−1*0*4 = 2−4=−2
a rząd macierzy to liczba liniowo niezależnych wierszy (kolumn)
4 lis 22:13