pop: siemka mam wielka prozbe obliczylem pochodna ale nie wiem czy dobrze ii nie wiem czy ta
pochodna ma punkty przegiecia wkleslosci i wypuklosci

moje zadanie jest takie 5/(2x+1)
2 = to jest moj wynik -5/(2x+1)
3
z gory dziekuje
7 sty 16:32
pop: siemka mam wielka prozbe obliczylem pochodna ale nie wiem czy dobrze ii nie wiem czy ta
pochodna ma punkty przegiecia wkleslosci i wypuklosci
moje zadanie jest takie 5/(2x+1)2 = to jest moj wynik -5/(2x+1)3
z gory dziekuje
7 sty 17:07
Basia:
niestety nie, drobny błąd
f'(x) = [ -5 / (2x+1)4 ] * 2(2x+1) * 2 = -20 / (2x+1)3
f"(x) = [ 20 / (2x+1)6 ] *3(2x+1)2 * 2 = 120 / (2x+1)4
jak widać druga pochodna nie ma miejsc zerowych i jest stale dodatnia
czyli funkcja nie ma punktów przegięcia, bo jest stale wklęsła
oczywiście w swojej dziedzinie D=R\{-1/2}
7 sty 17:08
Mickej: najprościej będzie jeśli podasz treść zadania bo nie do końca wiem o co ci chodzi
7 sty 17:09
pop: hmmm kurcze jakos nie moge rozszyfrowac tego co napisala basia wystarczy mi jesli
sprawdzicie czy mi dobrze pochodna wyszla z 5/(2x+1)
2
WLasnie o to mi chodzi zeby ten wynik z tej pochodnej czy on ma pkt przegiecia wkleslosci
i wypuklosci

?
7 sty 17:27
pop: hmmm kurcze jakos nie moge rozszyfrowac tego co napisala basia wystarczy mi jesli
sprawdzicie czy mi dobrze pochodna wyszla z 5/(2x+1)2
WLasnie o to mi chodzi zeby ten wynik z tej pochodnej czy on ma pkt przegiecia
wkleslosci
i wypuklosci?
7 sty 17:38
pop: prosze no pomozcie mi rozwiazac ta pochodna bo nie wiem czy mam ja dobrze
7 sty 17:54
pop: prosze no pomozcie mi rozwiazac ta pochodna bo nie wiem czy mam ja dobrze
7 sty 18:05