oblicz
kaadeel: obliczyć wyrażenia
1)
2)
4 lis 20:45
kaadeel: ?
4 lis 21:26
Basia:
α=arctg34 ⇔ tgα=34
ponieważ nie jest to wartość dla żadnego "znanego" kąta pozostają tablice, w których należy
odszukać kąt α
potem sin(2α) też pewnie z tablic
drugie identycznie
5 lis 00:57
Miś:
Może tak:
sin(2α) = 2 sin α * cos α
Ponieważ tgα > 0 ⇒ α jest I lub III ćwiartce
onaczmy tg α = t
w I ćwiartce:
| | t | | 1 | |
sin α = |
| cos α = |
|
|
| | √1 + t2 | | √1 + t2 | |
w III ćwiartce
| | t | | 1 | |
sin α = − |
| cos α = − |
|
|
| | √1 + t2 | | √1 + t2 | |
drugie podobnie.
5 lis 08:35