Granice ciągów POMOCY
Mikołaj: Granice ciągów POMOCY
Treść zadania znajduje się w pliku pdf który jest w tym linku
http://zadane.pl/zadanie/1661541#
Proszę o pomoc sam próbuje to zrobić od paru godzin ale cały czas mi nie wychodzi
4 lis 20:44
Basia:
Wskazówki:
ad.1
1,3,5,...,2n−1 jest ciągiem arytmetycznym o wyrazie ogólnym an=2n−1
zatem
1+3+5+...+(2n−1)=Sn
znajdź a1, r i skorzystaj z wzoru na Sn
ad.2
4n−1 = (22)n−1 = 22n−2 = 22n*2−2 = 14*22n
podstaw, potem podziel licznik i mianownik przez 22n
ad.3
jak w (2)
ad.4
2n+1 = 2*2n
3n+2 = 9*3n
podstaw, potem podziel licznik i mianownik przez 3n
ad.5 i 6
zastosuj tw. o trzech ciagach
ad.7
wszystkie ułamki pod pierwiastkiem → 0
Próbuj, pisz jak liczysz, wtedy pomożemy
4 lis 20:59