udowodnij korzystając z indukcji matematycznej
Niki: udowodnij korzystając z zasady indukcji matematycznej:
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
12−22+32−...+(−1)n−1 |
| =(−1)n−1 |
| dla n≥1 |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 20:36
Niki: błagamm pomocy
4 lis 20:52
Godzio:
Na pewno dobrze przepisany przykład ?
Bo wg tego to
dla n = 2 powinno być −2
2 a z tego otrzyma się:
| | 2(2 + 1) | |
(−1)1 * |
| = −1 * 3 = −3 a to raczej jest różne od −22 prawda ? |
| | 2 | |
4 lis 20:54
Niki: jeju racja !
| | n(n+1) | |
12−22+32−...+(−1)n−1n2=(−1)n−1 |
| dla n≥1 |
| | 2 | |
przepraszam za pomylke i prosze jeszcze raz o pomoc
4 lis 20:58
Godzio:
| | n(n + 1) | |
12 − 22 + 32 − ... + (−1)n − 1 * n2 = (−1)n − 1 * |
| n ≥ 1 |
| | 2 | |
Dla n = 1
L = P
Zakładam że równość jest prawdziwa dla k
| | k(k + 1) | |
12 − 22 + 32 − ... + (−1)k − 1 * k2 = (−1)k − 1 * |
| |
| | 2 | |
Skoro zachodzi dla k to zachodzi i dla k + 1
| | (k + 1)(k + 2) | |
12 − 22 + 32 −...+ (−1)k − 1 * k2 + (−1)k*(k + 1)2 =(−1)k * |
| |
| | 2 | |
Dowód:
L = 1
2 − 2
2 + 3
2 − ... + (−1)
k − 1 * k
2 + (−1)
k * (k + 1)
2 =
| | k(k + 1) | | k | |
= (−1)k − 1 * |
| + (−1)k * (k + 1)2 = (−1)k(k + 1) ( − |
| + k + 1 ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | −k + 2k + 2 | | k + 2 | |
(−1)k(k + 1) * |
| = (−1)k(k + 1) * |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | (k + 1)(k + 2) | |
(−1)k * |
| = P |
| | 2 | |
4 lis 21:05
Niki: nie rozumiem od momentu k+1. tzn k+1 nie podstawiamy za wszystkie k ?
wiec gdzie je podstawiamy ?
4 lis 21:20
Godzio: podstawiamy a co ?
4 lis 21:24
Niki: (−1)k − 1 * k2 + (−1)k*(k + 1)2
to czemu za k w potedze przy pierwszym (−1) nie podstawilismy k+1 ?
4 lis 21:28
Godzio: bo w potędze mamy k − 1 jeśli pod k podstawimy k + 1 to mamy:
k + 1 − 1 = k
4 lis 21:36
Niki: ehh no tak, nie pomyslalam.
przepraszam za klopot, ale wielkie dzieki za cierpliwe tlumaczenie.
4 lis 21:49