logarytmy
paulina: kto potrafi to rozwiazac prosze
a)
log3181−4l og2+log2 325
b)logx−24=2
4 lis 20:25
Basia:
nikt nie potrafi, bo to co napisałaś nie ma sensu
popraw, wtedy na pewno ktoś Ci pomoże
4 lis 20:38
sushi_ gg6397228: niech bedzie tak
log3 181 − 4 log2 2 + log2 325 = log3 81−1 − 4 + 5 log2 32 =
= log3 3−4 − 4 + 5 log2 25= −4−4 +5*5 = −8 +25= 17
do c)
logx−2 4 = 2 zalozenie x−2>0 x>2
(x−2)2=4
(x−2)2−4=0 −−> mozna ze wzorow a2−b2 dla nawiasu i potem wylaczyc cos przed nawias
(x−2)2−22=0
[(x−2)−2][(x−2)+2]=0
(x−4)x=0
x=4 lub x= 0 −−> sprzecznosc
x=4 rozwiazanie
4 lis 22:30