Trudne ?
basiulek: Oblicz sin 22,50 korzystając z wzoru na sin rożnicy kątów
4 lis 20:20
Siostra Ewa:
Dziwne zadanie.Czy chodzi Ci oto:
| | 20,5 | |
α =(22,5)o & sin(4α − 2α) = |
| = sin4α*cos2α − cos4α *sin2α
|
| | 2 | |
cos2α= U{
√2{2}
5 lis 14:14
Basia:
raczej o to, że
sin22,5 = sin(45−22,5)
i
sin222,5+cos222,5 = 1
ale to już jest w innym poście, jeżeli jesteś ciekawa poszukaj pod nickiem basiulek
oczywiście można to rozwiązać w prostszy sposób (też tam to jest, napisane przez Bogdana)
5 lis 15:06
AS: Oznaczam 22.5
o przez α. Wtedy
sinα = sin(45
o − α)
sinα = sin45
o*cosα − cosα*sin45
o
| | √2 | |
sinα = |
| *(cosα − sinα) | :sinα |
| | 2 | |
ctgα =
√2 + 1
| | 1 | |
Korzystając z tożsamości sinα = |
| mamy |
| | √ctg2α + 1 | |
6 lis 11:49