Wydi: Wyznacz dziedzinę funkcji
1
f(x)=√x3-8x2-2x+16 - -----------
√16-x2
7 sty 16:27
Mickej: dziedzina jest każdy przecież widzi bez urazy

lobie ten zwrot

x
3-8x
2-2x+16≥0 i 16-x
2≥0
7 sty 16:38
Mickej: dalej umiesz czy to co ja zrobiłem już wiedziałeś a dalej nie umiesz

?
7 sty 16:39
7 sty 16:50
Wydi: Tyle właśnie wiedziałem co napisaleś
7 sty 16:51
Mickej: pierwsze
x3-8x2-2x+16≥0
x2(x-8)-2(x-8)≥0
(x2-2)(x-8)≥0
7 sty 16:53
Mickej: dalej z pierwszym dasz rade czy jeszcze nie bo w drugim jest
(x-4)(x+4)>0 jak to Pan/Pani Eta mnie poprawia ciągle
7 sty 16:55
adm: x3-8x2-2x+16≥0 i 16-x2≥0
x2(x-8)-2(x-8)≥0 i x2≥16
(x2-2)(x-8)≥0 i x≥4vx≤-4
x=√2 x=2√2 x∈(-∞,-4>u<4,∞)
x=-√2
zaznaczasz na osi:
-----|-------|---------|
-√2 √2 2√2
rysujesz "wężyka" zaczynając
od prawej strony (nie będę tłumaczyć dlaczego,
ale zapamiętaj sobie tyle, że zawsze tak jest)
od góry, bo przy najwyższej potędze współczynnik >0
patrz na krotność pierwiastków (tu wszystkie jednokrotne)
x∈<-√2,√2>u<2√2,∞)
bierzemy część wspólną x∈(-∞,-4>u<4,∞) i <-√2,√2>u<2√2,∞)
x∈<4,∞)
Maćku, dość logiczne jest, że to co zrobiłeś nie sprawi chyba nikomu problemów. Jeśli
chcesz pomagać to najlepiej od początku do końca...
7 sty 17:00
Mickej: nie Maćku

tylko jak już to Michał jestem

spoko będę się bardziej starał
7 sty 17:02
Eta:
Wydi! Ten komentarz ? to do mnie?
1/ jak pisze Mickej
tylko jeszcze da sie rozłozyc na czynniki liniowe
(x -√2)(x +√2)(x - 8) ≥ 0
...................... .. /
...............- √2...................√2............. ... 8/..............>x
..................\ \.................... /
wybierasz te z nad osi czyli x€< - √2 , √2> U < 8, ∞)
2/ 16 - x2 >0 to (4 - x ) ( 4 + x) >0 to x €( -4, 4)
bo ramiona paraboli do dołu więc wart. dodatnie z nad osi OX
czyli dlatego x€( - 4, 4)
teraz cz. wspólną obydwu warunków!
to
D = { x: x€ ( - 4, - √2> U <√2, 4)}
7 sty 17:08
Eta: Mała uwaga ! (sory Adm!
tam miejsce zerowe to x = 8 a nie
√8 !
przeoczenie! zdaża sie kazdemu! a zwykle w prostych przypadkach!
mózgu sie nie opłaca właczać !

Pozdrawiam!
7 sty 17:12
Wydi: Dobra dzięki ogromne wam za pomoc
7 sty 17:14
popo: [0]
7 sty 17:33