prosze o wytłumaczenie, może być na gg 7635447!
Klaudia:

Na bokach trójkąta równobocznego ABC tak wybrano punkty E, F oraz D ze |AE|=|BF|=|CD|=1/3|AB|
a) udowodnij że trójkąt EFD jest równoboczny
b)udowodnij że DE ⊥ AB, EF ⊥BC, DF ⊥AC
Basia:
|AB|=|BC|=|AC|=a
|AE|=? |AD|=? ∡DAE=?
|BF|=? |BE|=? ∡EBF=?
|CD|=? |CF|=? ∡FCD=?
wstaw odpowiednie wartości w miejsce znaków zapytania
potem odpowiedz na pytanie:
jakie są względem siebie
tr.EAD tr.FBE i tr.DCF
i co z tego wynika ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|DE|=|EF|=|DF|=b
b
2 = (
13a)
2+(
23a)
2−2*
13a*
23a* cos60=
19a
2+
49a
2−
49a
2*
12=
59a
2−
29a
2=
39a
2=
13a
2
sprawdź teraz czy
|AE|
2+|DE|
2=|AD|
2
jeżeli tak ⇒ AE⊥ED ⇒ AB||AE⊥DE
itd.