f.liniowa
jabłko: Dane są funkcje liniowe g i h określone wzorami g(x)=ax+b oraz h(x)=bx+a. Wiadomo że funkcja g
jest rosnąca a funkcja h malejąca.
a)wyznacz wspołrzedne punktu przecięcia wykresów tych funkcji.
b) wyznacz liczby a i b wiedząc że wykresy funkcji g i h są prostymi prostopadłymi a punkt ich
przecięcia lezy na osi ox.
w a) trzeba porównać te dwa wzory

w funkcji h (x) w miejsce b należy wstawić −b

w b) czy w funkcji h(x) w miejsce b nalezy wstawić −1/a

i drugą wspołrzędną punktu
przeciecia bedzie 0, tak?
4 lis 20:09
Olex: Mniej więcej

po pierwsze g(x) jest rosnąca więc a∊(0;+
∞)
a h(x) jest malejąca więc b∊(−
∞;0)
a) y=ax+b i y=bx+a
ax+b=bx+a
ax−bx=a−b
x=1 i y=a+b
Współrzędne szukanego punktu to (1;a+b) czyli (1;0)
b
2−1=0
(b−1)(b+1)=0
b=1 i a=−1 odp błęsna gdyż nie zgadzają się przedziały założone na górze
a=1 i b=−1 odpowiedz prawidlowa
4 lis 20:26
jabłko: dzięki

"wspołrzędne szukanego punktu to (1;a+b) czyli (1;0)" −−−−−ale tego czyli tzn tego że
y=0 to wnioskujemy z podpunktu b) że tyle powinno wynosic
4 lis 20:31
Aleks: dobre pytanie, tez sie nad tym zastanaiwam
20 sty 15:26
Aleks: wie ktos?
20 sty 15:38
kibo: tak
10 lut 16:34
Adek: ponieważ : g(x) = ax + b jest rosnącą funkcją więc a musi być dodatnie
a h(x) = bx + a jest funkcją malejącą więc b musi być ujemne a zatem jak odejmujesz plus
od minusa to masz 0
12 mar 21:52