Tekstowe kwadratowa :)
maths: Ułóż równanie kwadratowe takie aby iloczyn pierwiastków równania był równy minus dwa , a suma
odwrotności pierwiastków wynosiła 1/5
4 lis 19:59
Grześ:
x
1*x
2=−2
| 1 | | 1 | | 1 | | x1+x2 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | 5 | | x1x2 | | 5 | |
Wzory Vieta
4 lis 20:06
maths: Grzesiu jak byś mógł do końca pociągnąć zadanka bo nie bardo mi ono idzie
4 lis 20:09
Grześ: Znajdź wzory Vieta, i podstaw i licz co w tym trudnego
4 lis 20:12
maths: podstawiłem lecz nie wiem co dalej .. Gdybym wiedział nie pisałbym tutaj
4 lis 20:15
Grześ:
x
1*x
2=−2
x
1x
2=−2
| x1+x2 | | 1 | | 2 | |
| = |
| ⇔ x1+x2=− |
| |
| −2 | | 5 | | 5 | |
Spróbuj coś dalje kombinować
4 lis 20:22
Another Way:
Nie trzeba tu już więcej kombinować
Przykładowo dla a =5
a = 5
b = 2
c = −10
Równanie będzie miało postać 5x2 + 2x − 10
4 lis 20:34
maths: dziękować
4 lis 20:35
Grześ: NIe było mnie jakiś czas i oczywiście trzeba podstawić jaką wartośc i żeby ta funkcja miała
najbardziej "przyzwoity" wygląd podstaw pod a=1, i resztę policz
Wtedy funkcja wygląda najlepiej
4 lis 20:55