Wydi: 1.) √22-x-√10-x=2
2.) √x-4+4√x-8-√x-7+2√x-8=1
7 sty 16:24
Eta: określ dziedzinę tak by pod pierw, nie było liczby ujemnej
1/ D; 22 - x ≥ 0 i 10 - x ≥0
- x ≥ -22 i -x ≥ - 10
to x ≤ 22 i x ≤ 10
czyli x €< 10 ,22>
podnieś obydwie str. do kwadratu zgodnie ze wzorem
(a - b)2 = a2 - 2ab +b2
czyli
22 - x - 2 *√ (22- x)( 10 - x) + 10 - x= 4
po redukcji
- 2√(22 -x)(10 -x) = 2x - 28 i jszcze raz do kwadratu
4( 22 -x)(10 - x) = 4 x2 - 4*28x +282
pomnóż , przenies na jedna stronę , porównaj do zera
wyredukuj i rozwiąż równanie z x
pamiętaj ,że jako odp podaj te x ,które należą do dziedziny
czyli te z przedziału < 10, 22>
drugie podobnie ! powodzenia !
Łatwo sprawdzić rozwiązanie przez podstawienie wyliczonego x
równanie musi się spełnić
czyli L= 2 ( lewa str.) bo P=2 ( prawa str.) OK?
jak coś to pisz! sprawdzimy!
7 sty 16:39
Wydi: Coś mi nie wychodzi

4(22-x)(10-x)=4x
2-4*28x+28
2
4(220-22x-10x+x
2)=4x
2-112x+784
880-88x-40x+40x
2=4x
2-112x+784
36x
2-16x+96=0
Δ=256-4*36*96<0
czyli równanie nie ma pierwiastków a powinno mieć!
może gdzieś się pomyliłem w obliczeniach...
7 sty 17:12
Eta:
Zobacz,że 4x2 po obydwu str. z plusem!
czyli sie zredukuje! może w mnożeniu nie napisałeś +4x2
wyrażenie będzie pierwszego stopnia!
policz jeszcze raz! popraw bład! i napewno Ci wyjdzie!
Powodzenia!
7 sty 17:15
Wydi: Faktycznie:
będzie -16x=-96
x=6 spr
√22-6-
√10-6=2
√16-
√4=2
w końcu się udało
7 sty 17:24
Eta:
No! Cieszę się!

pewnie ten bład o którym wspomniałam! tak?
7 sty 17:30
Eta:
Przy tej okazji znalazłam błąd w dizdzinie!
D= x€(- ∞, 10> żle popatrzyłam na te nierówności
a jak napisałas ,że x = 6
to się zastanowiłam,że by noie należała do dziedziny

no i znalazłam błąd!
popraw dziedzinę na taka jak teraz podałam i będzie ok!
7 sty 17:38
Wydi: Hehe dokładnie
7 sty 17:42
7 sty 17:43