s
ilak: suma trzech wyrazów tworzyacych ciąg geometryczny wynosi 21, a ich iloczyn 216.Znajdz ten ciag.
wiec:
S=1−q
n/1−q
24=1−q
3/1−q
a1*a2*a3=216
a
13q
2=216
co dalej z tym zrobic ?
4 lis 19:55
Basia:
a1+a2+a3=21
a1*a2*a3=216
a1+a1*q+a1*q2=21
a1*a1*q*a1*q2=216
a1(1+q+q2)=21
a13*q3=216
z (2)
(a1*q)3 = 2*108=2*2*54=2*2*2*27 = 23*33=63
stąd
a1*q=6
ponieważ q≠0 mogę dzielić przez q
a1=6q
podstawiam do (1)
6q(1+q+q2)=21 /*q
6(1+q+q2)=21q /:3
2(1+q+q2)=7q
2q2+2q+2−7q=0
2q2−5q+2=0
Δ=(−5)2−4*2*2=25−32<0
jeżeli więc nie pomyliłam się w rachunkach to zadanie nie ma rozwiązania
5 lis 03:18
Basia:
chyba masz błąd w treści
zamiast 21 ma być chyba 24
sprawdź i ewentualnie popraw
5 lis 04:27