Udowodnij, że każdy z dwóch odcinków, na które dwusieczna kąta wewnętrznego w tr
Marta: Udowodnij, że każdy z dwóch odcinków, na które dwusieczna kąta wewnętrznego w trójkącie dzieli
przeciwległy bok, jest krótszy od tego z boków trójkąta, z którym ten odcinek ma wspólny
koniec.
4 lis 19:53
Godzio:

Z tw. o dwusiecznej:
| | c(a − x) | |
xb = c(a − x) ⇒ b = |
| |
| | x | |
xb + cx = ca
| | ca | |
x(b + c) = ca ⇒ b + c = |
| |
| | x | |
b + c > a
ca >ax /:a
c > x
Spróbuj podobnie wykazać resztę jak nie dasz rady to pomogę
4 lis 20:01
Marta: skąd wziąłeś xb+cx =ca ?
4 lis 20:30
Godzio: pomnożyłem obustronnie przez (a − x)x
4 lis 20:32
Marta: Dzięki wielkie, poradziłam sobie
4 lis 21:28