zbadac zbieżnosc szeregów
aaa: ∑5+n/1+n2
∑n2/4n+2n
∑logn/2n
∑sin2 1/n
∑2/(n+1)(n+4)
∑1/n(2√n+1−n)
∑logn/n2√n
∑5n−3/7n3+2n−5
4 lis 19:52
sushi_ gg6397228:
zapisz to aby mialo rece i nogi uzyj U {} {}
4 lis 20:59
Basia:
nie sprawdzałam, ale wydaje mi się, że
1. zastosuj kryterium d'Alemberta
| | n2 | | n2 | | n2 | |
2. |
| < |
| = |
| |
| | 4n+2n | | 2n+2n | | 2*2n | |
| | n2 | |
zbieżność ∑ |
| z kryterium Cauchy'ego |
| | 2*2n | |
| | n | |
zbieżność ∑ |
| z kryterium Cauchy'ego |
| | 2n | |
4. 0<sin
1n≤
1n
0<sin
21n≤
1n2
| | 1 | |
a ∑ |
| to szereg harmoniczny zbieżny |
| | n2 | |
5. z kryterium d'Alemberta
6. wydaje mi się, że masz tam jakiś błąd
| | logn | | n | | 1 | | 1 | |
7. |
| < |
| = |
| = |
| |
| | n2√n | | n2√n | | n√n | | n3/2 | |
8. kryterium d'Alemberta lub kryterium Cauchy'ego
5 lis 04:06
sushi_ gg6397228:
| 1 | | √n+1+n | | √n+1+n | |
| = |
| = |
| |
| n(√n+1−n) | | n[n+1−n2] | | −n3+n2+n | |
| | √n+1+n | | 1 | |
∑ ( |
| )≈ ∑ |
| −−> kryterium porownawcze |
| | −n3+n2+n | | −n2 | |
5 lis 10:14
Basia:
myślę, że tam jest n(√n2+1−n) ale nie jestem pewna
na 2 przy pierwiastku mi się nie podoba; rzadko piszemy 2√.... na ogół √...
dlatego myślę, że tam może być coś innego
5 lis 11:13
sushi_ gg6397228:
wiec jak bedzie
√n2 +1
to wyraz ogolny bedzie dazyl do 2
| √n2+1+n | | √n2+1+n | |
| = |
| ==> 2 |
| n(n2+1−n2) | | n | |
5 lis 11:21
Basia:
dlatego nie podpowiadam, bo nie wiem jak powinno być naprawdę
5 lis 11:23