Problem z błędami wzgl i bezwgl
Cleopatra : 1. Boki prostokąta są równe x = (2.50 ± 0.01)m, y = (4.00 ± 0.02)m. W jakim przedziale zawiera
się pole prostokąta? Jaki jest błąd bezwzględny i względny tego pola, jeśli za boki prostokąta
przyjąć wartości średnie?
2. Masa ciała wynosi m= (12.59 ± 0.01)kg, a jego objętość jest równa V = (3.2 ± 0.2) dm
3.
Obliczyć gęstość ciała i oszacować błąd względny i bezwzględny, biorąc średnie wartości masy i
objętości.
Bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie