Sabina: Rozwiąza równwanie :
a) 4x3+12x2-x-3=0
b)x3-6x2-8x+48=0
7 sty 16:22
Eta:
a) 4x2( x +3) - (x +3)=0 z grupowania wyrazów
(x+3)( 4x2 - 1)=0 i wyłączania przed nawias wspólnego czynnika
(x+3)( 2x -1)(2x +1)=0 ze wzoru a2 - b2 = (a -b)(a +b)
więc już widać ,że
x = -3 lub x = 1/2 lub x = - 1/2 - to są rozwiazania
b) podobnie! pogrupuj dwa pierwsze i wyłacz x2
i dwa ostatnie i wyłacz - 8
już będziesz wiedzieć z poprzedniego zad, Powodzenia!
Podpowiem,że
rozwiazania powinny Ci wyjść x = 6 x = 2√2 x = - 2√2
bo √8 = √4*2 = 2√2
7 sty 16:48
Sabina: chyba juz rozumiem spróbuje rozwiazac to drugie ale myslę że sobie poradzę! DZIĘKI
WIELKIE
7 sty 17:04