równanie kwdratowe z wartością bezwzględną
Ona! :): Pomocy! Ważne!
rozwiąż równanie: |x2 + 2x| − |2 − x| = |x2 − x|
w odpowiedzi wychodzi, że jest to równanie sprzeczne ale ja nie wiem dlaczego...
4 lis 19:45
pozdrawiam: Będzie 5 przedziałów ale dasz radę, prawda?

x
2+2x=0 czyli x(x+2)=0 ⇒ x =0 v x=−2
2−x=0 ⇒ x =2
x
2−x=0 czyli x(x−1)=0 ⇒ x=0 v x=1
Przedziały:
(−
∞,−2) <−2,0) <0,1) <1,2) <2,
∞)
4 lis 20:17
pozdrawiam: Skusiło mnie żeby rozwiązać całe

dla x∊ (−
∞,−2)
x
2+2x−2+x=x
2−x ⇒ x=
12 (nie mieści się w przedziale)
dla x∊ <−2,0)
x
2+2x−2+x=x
2−x ⇒ x=
12 (nie mieści się w przedziale)
dla x∊<0,1)
x
2+2x−2x+x=−(x
−x) ⇒ x
=−x
(sprzeczność)
dla x∊<1,2)
x
2+2x−2+x=x
2−x ⇒ x=−
12 (nie mieści się w przedziale)
dla x∊ <2,
∞)
x
2+2x+2−x=x
2−x ⇒ x=−1 (nie mieści się w przedziale)
Jak widać równanie nie posiada rozwiązań tzn. jest sprzeczne
4 lis 20:44
Godzio:
No niestety ma rozwiązanie
4 lis 20:50
pozdrawiam: Udowodnij

Musisz mieć błąd.
4 lis 20:55
Godzio:
dla x ∊ <0,1)
x
2 + 2x − (2 − x) = −x
2 + x
2x
2 + x − 2 + x = 0
2x
2 + 2x − 2 = 0
x
2 + x − 1 = 0
Δ = 1 + 4 = 5
√Δ =
√5
| | −1 − √5 | |
x2 = |
| −− to nie mieści się w przedziale |
| | 2 | |
4 lis 21:00
pozdrawiam: Masz rację zwracam honor.
Mam błąd w 3 przedziale:
dla x∊<0,1) x2+2x−2x+x=−(x−x) ⇒ x=−x (sprzeczność) ← to jest źle
4 lis 21:03
pozdrawiam: Za bardzo zasugerowałem się podaną odpowiedzią i akurat błąd do niej pasował
4 lis 21:04
KKS: KOLEJORZ


KOLEJORZ

! LECH

!
4 lis 21:06
Godzio:
Prawdopodobnie autorka albo źle przepisała polecenie albo na złą odpowiedź patrzyła
4 lis 21:07