Wyrażenia wymierne
Paula: a)1x+1=x do potęgi trzeciej+1
b)1x+1=x do potęgi drugiej−5x−6
c)x+yx−y=x do ptęgi drugiej−y do potęgi drugiej
d)1x do potęgi drugiej+xy+y do potęgi drugiej=x do potęgi trzeciej−y do potęgi 3
4 lis 19:28
Grześ: Nie raczyłaś nawet odpisać, po rozwiązaniu przykładu, więc na co liczysz
4 lis 19:29
Paula: Przepraszam ale wpisywałam te przykłady.Dziękuję za podpowiedż.Jakbyś mógł mi jeszcze w tych
przykładach coś poradzić bo nie wiem o co chodzi.
4 lis 19:33
Paula: Rozszerz wyrażenie tak,aby otrzymać wyrażenie o wskazanym mianowniku.Wyznacz dziedziny lewej i
prawej strony rownosci.
4 lis 19:34
Grześ:
x3+1=(x+1)(x2−x+1)
x2−5x−6=(x+1)(x−6)
x2−y2=(x−y)(x+y)
x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)
4 lis 19:38
Paula: dzieki Grześ
4 lis 20:11