matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
olek:
boki trójkąta ABC są równe a,b,c. Oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka A do boku a.
4 lis 19:23
Olex:
Z trójkąta ABC z tw. cosinusów: c
2
=b
2
+a
2
−2abcosα 2abcosα=b
2
+a
2
−c
2
b
2
+a
2
−c
2
cosα=
2ab
Z trójkąta ADC z tw. cosinusów:
a
a
IADI
2
=
2
+b
2
−2
bcosα
2
2
a
2
b
2
+a
2
−c
2
IADI
2
=
2
+b
2
−ab*
4
2ab
a
2
b
2
+a
2
−c
2
IADI=
√
2
+b
2
−
<−−tu pierwiastek jest z całości tylko go nie
4
2
widać
4 lis 20:09
olek:
dziękuję
4 lis 20:19